Et eksempel på god service

, ,
3 stjerner som symbolisere den gode service og eksmpler på god service

Eksempel: Hvad er god service?

Jeg bliver tit spurgt: ”Hvad er et godt eksempel på god service?” Service er mange ting – desværre alt for sjælden god (ja faktisk så dårligt, at jeg har lavet et helt indlæg om dårlig service, og nogle forfærdelige eksempler).

Tænk evt. på hvor mange steder du har været gæst eller handlet de sidste 10 dage – og tænk derefter på, hvor mange af de oplevelser der var gode? Og kan du overhovedet huske nogle lige nu? Er du heldig, så har du god serviceoplevelse, ikke?

Og de gode kundeoplevelser der bliver ofte bliver tænkt på, er noget med er at man har: ”Fået hjælp. Et smil. Grint. Positiv.” Og det er alt sammen rigtigt – men er dett virkelig god service?

God service for mig

God service for mig er, og det er lige meget om det er i en butik, telefon eller andet, disse 3 væsentlige ting:

  • Medarbejderen vil mig og er interesseret i at hjælpe mig
  • Medarbejderen stiller mig relevante spørgsmål for at hjælpe mig med mit behov
  • Medarbejderen har en viden om produktet, servicen og stedet

Går man ind i en butik, så handler det om at blive taget godt imod. Med et smil. Budt velkommen mens personen går hen imod en. Spurgt med et åbent spørgsmål. Opmærksom på når jeg kigger på nogle varer, er der noget med størrelser, farver eller andet, de kan byde ind med. Fortæller mig aktivt hvor prøverummet er. Følger op på mig efter jeg har prøvet nogle ting. Ved alle de forrige ting har personen også læst mig – eller spurgt ind til, hvad jeg godt ville bruge medarbejderens hjælp til. Det er for mig en god oplevelse.

Ofte så oplever jeg desværre noget helt andet. En medarbejder der står og snakker med en kollega eller sin mobil. En kommentar (ikke en velkomst eller åbent spørgsmål): Du siger bare til, hvis der er noget, jeg kan gøre. Svær at finde når jeg skal finde størrelser. Ja, generelt ikke så fedt. Det er for mig en dårlig oplevelse.

Hvad er så eksemplet på en rigtig god oplevelse?

Eksemplet på god service jeg altid har med: TAXA

Forestil dig du skal til lufthavnen. Du er måske lige blevet færdig med en konference, et møde eller lignende. Du vil gerne have en taxa. Du ser taxaen, og går hen mod den.

Brug nu lige 30 sekunder på at tænke over: hvordan skal oplevelsen med taxaen være, for at den bliver til en rigtig god service oplevelse? Hvad vil du lægge vægt på? Notér gerne dine svar ned. Når jeg har stillet spørgsmålet til folk, får jeg ofte svar som: ”Overholder fartgrænsen. Ren taxa. En chauffør der ikke spørger for meget. Musik volume tilpas.” En lang række ting. Igen er mit svar: ”Er det ikke bare, hvad man kan forvente?”

Så det må være mere end det. Nu vil jeg faktisk anbefale dig en video. Den har jeg altid med, når vi skal spore os ind på de gode kundeoplevelser. Mega amerikansk – men rigtig godt fortalt. Så hjælper det jo, at det er serviceguru Shep Hyken, der fortæller om den.

Hvordan var din rigtig gode taxa oplevelse?

Sammenlign nu videoen med dine egne noter inden. Hvad var du også inde på? Hvilke ting rykkede videoen til din opfattelse af god service? Var noget af det for meget? Pointen er, at sammenholde denne oplevelse med hvad du selv laver til daglig. Enten er du selv supporter eller har ansvaret for kundeservice. Hvis du nu skulle tænke taxaoplevelsen over til den ydelse, du giver, hvad skulle du så gøre? Tilbage til tøjbutikken: Skulle de så have et visitkort med, hvor du skriver dit navn, og hvis de kommer igen, så kan du huske størrelser eller andet? Skal der være kaffe + slik?

Opgaven er nu din. Hvordan sikrer du dig, at du leverer en god oplevelse til dine kunder? Lad os tage et eksempel op god service mere.

Eksempel 2: God service på hotel

De fleste af os har årligt besøg på hoteller. Ofte i forbindelse med ferie. De fleste af os, kan også fortælle om et sted de var, som bare var helt fantastisk. Desværre ofte et som var mega dårligt. Hoteller har dog gode kort på hånden, for at levere gode service oplevelser. Jeg husker selv et hotel i Barcalona som jeg besøgte for år tilbage, som gjorde følgende:

  • Da vi ankom med taxa’en, kom de pænt og tog i mod os.
  • De sagde vi ikke skulle bekymre os om vores baggage, den skulle de nok tage.
  • I receptionen havde de forberedt nøgler, papirer etc. til vores ankomst
  • Receptionisten spurgte ind til vores besøg, og gav os tips til restauranter tæt på, steder at se, et kort og lign..
  • Efter vi havde været 10 minutter på værelset, ringede det på døren. Roomservice med en flaske Cava og en lille snack. “Velkommen”.
  • Alle der arbejde på hotellet man mødte, stoppede op og sagde pænt goddag
  • Ja, og sådan fortsatte det bare.

Sindsyg god oplevelse. Jeg følte mig i centrum. Jeg følte mig velkommen. Jeg følte mig på ferie – men alligevel hjemme. Du tænker sikkert nu, at jeg boede på et vildt fancy hotel? Nope. Det var et gennemsnitteligt hotel i Barcalona. Fantastisk.

Eksempel 3: God service i telefonen

Den anden dag blev mit kort spærret, da banken vurderede de transaktioner som jeg havde lavet, som suspekte. Da jeg ringede regnede jeg med en lang snak frem og tilbage, at jeg skulle bestille nyt kort, og at jeg dermed også skulle huske ny kode samt ikke have noget kort i et par dage – alt sammen meget besværligt.

Men der skete noget andet da jeg ringende.

“Steffen, det kan jeg godt forstå. Lad os gøre det sådan. Giv mig lige 10 minutter til at dykke til bunds i dette, og så ringer jeg tilbage.”

8,5 minut senere:

“Så har jeg undersøgt det Steffen. Og der er ikke noget at være bekymret for. Jeg åbner kortet op igen – og så kan du fint tage ud at shoppe igen. Undskyld ulejligheden.”

Medarbejderen tog straks ansvar for sagen. Forstod mig. Undersøgte. Lavede en aftale og vendte tilbage. Og til sidst så undskyldte hun, selvom det ikke en gang var hendes fejl.

(OK – Banken burde nok havde været proaktiv og ringet først inden de spærrede, men alt taget i betragtning var det godt)

Det var mine 3 eksempler på god service. Del endelig dine gode eksempler med mig. Om det så har været god service i butik, restaurant, hotel eller noget andet, så send dem til mig på hej@sesamsesam.dk .

BONUS: Medarbejderen og den gode service

Medarbejderen er den alt afgørende faktor i at levere den gode service – og at gå foran som det gode eksempel. For mig er det vigtigste ved medarbejderen den dialog de kan skabe – jeg anbefaler altid at kigge på samtaleteknik for at få en endnu bedre dialog.

0 Svar

Skriv en kommentar

Vi vil gerne høre hvad du synes ?
Du må meget gerne skrive en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.